<- AROMATYCZNE PASKI WIEPRZOWELista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaBiała kiełbasa smażona ->

PDF Drukuj

Babi lemak - wieprzowina w mleczku kokosowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1902 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g wieprzowiny,
10-15 szalotek,
8 suszonych czerwonych papryczek chilli,
12-16 orzeszkow cashew,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
2 lyzki oleju,
250 ml wody,
250 ml mleka kokosowego,
1 lyzka cukru,
2 lyzki soku cytrynowego,
sol.

1. Papryczki namoczyc w cieplej wodzie. Po 15 min. odcedzic i pokroic. Szalotki
pokroic.
2. Wieprzowine umyc, a nastepnie pokroic w kostke.
3. Orzeszki wyplukac pod biezaca woda (jesli sa solone).
4. Szalotki, papryczki, orzeszki oraz paste krewetkowa utrzec w mozdzierzu na
gladka paste.
5. Olej wlac do garnka, a nastepnie usmazyc na nim utarta paste. Dodac kawalki
wieprzowiny, dobrze wymieszac i smazyc, az mieso zbrazowieje. Dodac wode i
sol. Zakryc garnek, gotowac az bedzie miekkie (ok. 50 min.).
6. Mleko kokosowe wlac do garnka i wymieszac z miesem. Gotowac bez przykrycia
przez nastepne 10-15 min., mieszajac od czasu do czasu. Przed podaniem wymieszac z cukrem i sokiem cytrynowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności