<- Kotlety schaboweLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKotlety schabowe po hawajsku ->

PDF Drukuj

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5344 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
4 kotlety schabowe z kostka,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
4 lyzki tartej bulki,
2 jaja,
1/2 cebuli,
250 ml bulionu (moze byc z kostki),
120 g utartego chrzanu,
tluszcz do smazenia,
sol, pieprz.

1. Kotlety oplukac, osuszyc, rozbic lekko tluczkiem, posypac spla i pieprzem.
2. Cebule dardzo drobno posiekac, usmazyc na 1 lyzce masla, ostudzic. Wbic jaja, wymieszac.
3. Panierowac kotlety w roztrzepanych jajach wymieszanych z cebula, a nastepnie w tartej bulce. Na patelni rozgrzac tluszcz, obsmazyc kotlety z obu
stron na zloty kolor.
4. Przyrzadzic zasmazke: podrumienic make na 1 lyzce masla, rozprowadzic zimnym
bulionem. Dodac chrzan, zagotowac i zalac sosem kotlety. Przykryc i dusic na
malym ogniu ok. 30 min.
5. Gdy kotlety beda miekkie, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac z sosem musztardowym (patrz przepis "gotowane nozki obsmazane" w rozdz. "wieprzowina")
pieczonymi lub smazonymi kartoflami i gotowana kapusta kiszona.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności