<- Kotlety schabowe po kowalskuLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKotlety schabowe z pieczarkami ->

PDF Drukuj

Kotlety schabowe w winie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3669 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1,2 kg schabu bez kosci,
100 g migdalow,
250 ml wina (malaga),
5 lyzek oleju,
2 galazki zielonej pietruszki,
sol.

1. Schab dokladnie umyc w zimnej wodzie. Osuszyc i pokroic na 6 kotletow. Rozbic lekko tluczkiem z obu stron.
2. Migdaly sparzyc wrzatkiem i odstawic na 10 min. Osaczyc na sicie, zdjac
skorki. Pokroic na cienkie plasterki.
3. Na duzej patelni rozgrzac olej i smazyc kotlety z obu stron po 8 min. Najpierw smazyc na bardzo duzym ogniu, a nastepnie ogien zmniejszyc. Po usmazeniu kotlety posolic, przelozyc na ogrzany polmisek, nakryc i odstawic w cieple miejsce.
4. Przygotowac sos: na tluszczu pozostalym po smazeniu kotletow, podsmazyc migdaly. Podczas smazenia uwazac, by sie nie przypalily. Zdjac z ognia, zalac
winem i sos dobrze wymieszac.
5. Kotlety polac goracym sosem, przybrac galazkami zielonej pietruszki i od
razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności