<- KULKI MIĘSNE Z ORZECHAMILista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKwaśnica po żywiecku ->

PDF Drukuj

Kulki wieprzowe w sarongach

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3035 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
180 g mielonej wieprzowiny,
100 g makaronu jajecznego,
3 male korzenie kolendry lub pietruszki,
3 zabki czosnku,
1 jajko,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzeczka cukru,
1/2 lyzeczki mielonego bialego pieprzu,
1/2 lyzeczki soli,
olej do glebokiego smazenia.
Sos:
4 lyzki cukru,
6 lyzek bialego octu winnego,
1/2 lyzeczki soli,
2 swieze papryczki chilli (czerwona i zielona).

1. Pietruszke i czosnek obrac, oplukac i dokladnie posiekac.
2. Zagotowac duza ilosc wody, na lyzce cedzakowej ulozyc makaron i zanurzyc na
10-15 sek. we wrzatku. Natychmiast oplukac pod biezaca zimna woda i odstawic
do odciekniecia.
3. Mieso wymieszac z jajkiem, pietruszka i czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem,
sola i cukrem i lekko wyrobic reka. Uformowac 12 kulek o srednicy 2 cm.
4. Przygotowac sos. Chilli umyc i posiekac, usunac nasionka. Cukier, sol i ocet
podgrzewac w malym rondelku mieszajac, az plyn lekko zgestnieje. Przelac do
2 naczyn. Do jednego wsypac posiekane chilli.
5. Na stolnicy ulozyc obok siebie po 3-4 nitki makaronu i owinzc nimi kulki
miesne.
6. W glebokim rondlu rozgrzac olej i smazyc owiniete kulki na ciemnozloty kolor. Po usmazeniu odsaczyc z nadmiaru tluszczu ukladajac kulki na papierowym reczniku. Podawac gorace lub zimne z sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności