<- MÓŹDŹEK SMAŹONY W RUCHULista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaMusaka ->

PDF Drukuj

Mus z szynki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1625 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.
300 g wedzonej szynki,
100 ml smietanki kremowej,
200 ml wywaru miesnego,
20 g zelatyny,
100 ml madery lub porto,
1 jajo ugotowane na twardo,
1 ugotowana marchewka,
1 ugotowany burak,
1 ugotowany kartofel,
50 g zielonego groszku,
2 korniszony,
30 kaparow,
8 czarnych oliwek,
80 ml majonezu.
Przybranie:
kilkanascie oliwek i zielona pietruszka.

1. Zelatyne zalac 2 lyzkami zimnej wody. Odstawic na 15 min.
2. Wywar zagotowac, dodac madere lub porto, ponownie zagotowac. Do goracego wywaru dodac zelatyne, rozpuscic, galarete ostudzic.
3. Szynke zmiksowac ze smiatana, dodac 1/3 plynnej galarety, wymieszac.
4. Do majonezu dodac 1/3 galarety, rowniez wymieszac. Czescia pozostalej galarety pokryc dno i scianki foremek. Przybrac zielona pietruszka i oliwkami.
5. Jarzyny i jajko pokroic w kostke. Wymieszac z kaparami, majonezem, groszkiem
i korniszonami pokrojonymi na 4 czesci. Ta masa napelnic foremki. Na mase
nalozyc mus z szynki, wyrownac, zalac reszta galarety. Wstawic do lodowki na
2 godz.
6. Przybrac zielona pietruszka. Podawac z musztarda lub sosem chrzanowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności