<- Nadzienie z wędzonej szynkiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaNaleśniki z szynką ->

PDF Drukuj

Nadziewane prosie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1814 razy.


Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 4 godz.
1 prosie (2-3 kg),
2-3 cytryny,
200 g sloniny,
sol.
Nadzienie: przepisy "nadzienie z ..." w tym rozdziale.

1. Prosie sparzyc wrzatkiem, ostrym nozem zgolic szczecine, umyc i namoczyc w
zimnej wodzie. Po godzinie wyjac i wypatroszyc. Podroby zachowac do nadzienia. Na 1 godz przed wstawieniem do piekarnika prosie osuszyc, natrzec sola.
2. Nadziac prosie jednym z nadzien podanych w tym rozdziale i otwor zaszyc bawelniana nitka.
3. Spod duzej brytfanny wylozyc plasterkami sloniny. Ulozyc w niej prosie
grzbietem do gory, nozki podlozyc pod spod, uszy i ogon owinac bialym papierem. Cale prosie natrzec cytryna i oblozyc wierzch plasterkami sloniny.
4. Tak przyrzadzone prosie wlozyc do piekarnika o temp. 200żC. Piec 1,5 - 2
godz. Nacierac czesto sokiem cytrynowym i polewac sosem. Wyparowany sos
uzupelniac woda. Gdyby prosie zbyt szybko sie rumienilo, przykryc folia lub
pergaminem.
5. Gdy prosie nabierze zlotej barwy, wbic szpikulec pod gardlo lub z tylu. Jesli po wyciagnieciu szpikulca wyplynie czysty, przezroczysty tluszcz - oznacza to, ze prosie jest upieczone. Jesli wyplynie biala, metna ciecz, trzeba
piec dalej.
6. Upieczone prosie wylozyc na polmisek i szybko dzielic. Najpierw odkroic glowe, nastepnie lopatki i nozki. Grzbiet kroic rownolegle do zeberek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności