<- Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym aromatyzowanym serLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaPomarańcze nadziewane ->

PDF Drukuj

Pomarancze nadziewane miesem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1748 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 duze pomarancze,
500 g chudej wieprzowiny,
50 g orzechow ziemnych,
1 cebula,
1 maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki w proszku,
1 jajko,
6 zabkow czosnku,
2 lyzki oleju,
1/2 lyzeczki nasion kolendry,
2 lyzeczki pasty krewetkowej,
4 swieze papryczki chilli,
sol,
do przybrania 5 lisci salaty, zielone pedy dymki, czerwone papryczki chilli.

1. Mieso umyc, zemlec.
2. Pomarancze przepolowic wszerz i lyzeczka wybrac miazsz zostawiajac przy
skorce warstwe grubosci 1 cm.
3. Czosnek, imbir i cebule obrac i posiekac. Kolendre utrzec w mozdzierzu,
orzeszki utluc, chilli umyc, usunac nasionka i pokroic jak najdrobniej, jajko roztrzepac, salate oplukac.
4. Na oleju podsmazyc czosnek, imbir i cebule (2 min.), dodac mieso, orzeszki,
kolendre, chilli, paste krewetkowa i sol. Smazyc 10 min. czesto mieszajac.
Dodac miazsz pomaranczy, wymieszac.
5. Polowki pomaranczy napelnic nadzieniem, powierzchnie posmarowac jajkiem,
ulozyc na blaszce i zapiec w temp. 220żC przez 10 min.
6. Przelozyc na polmisek wylozony liscmi salaty, udekorowac kwiatkami z chilli
i palemkami z dymki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności