Pomarańcze umyć starannie i osuszyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć i podsmażyć 2 min na oleju.Dodać wieprzowinę
utłuczone orzeszki, zmieloną kolendrę, utłuczony w możdzierzu strączek chili, pastę krewetkową i sól. Dobrze
wymieszać wszystkie składniki i smażyć 15 min na małym
ogniu, ciągle mieszając. W pomarańczach naciąć skórkę
w połowie i wyłuskać miąższ łyżeczką do herbaty. Miąższ
drobno posiekać (usunąć pestki) i wymieszać z masą mięsną. Napełnić masą miseczki ze skórki pomarańczy, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i zapiekać 20-30 min. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty z dodatkiem ryżu na sypko.
Skomentuj Powiadom o komentarzach