<- SalcesonLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSchab duszony z kiszonymi jabłkami 30 min ->

PDF Drukuj

Satay babi - satay wieprzowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2260 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
500 g poledwicy wieprzowej,
1 lyzeczka cytronelli,
8 szalotek,
1 lyzeczka kolendry,
1/2 lyzeczki kurkumy,
1 lyzeczka soli,
2 lyzeczki brazowego cukru,
4 lyzki oliwy,
1 cebula,
1 ogorek.
Sos:
300 ml sosu satay (patrz rozdzial "sosy"),
200 g ananasa z puszki,
25-30 wykalaczek.

1. Wykalaczki wlozyc do wody na godzine, aby mniej przypalaly sie w czasie pieczenia.
2. Poledwice wieprzowa umyc, osuszyc i zemlec w maszynce.
3. Szalotki drobno pokroic i wraz z cytronella utrzec w mozdzierzu na paste.
Przelozyc do duzej miski, dodac kolendre, kurkume, sol, cukier oraz lyzke
oliwy.
4. Zmielona wieprzowine przelozyc do miski, dobrze wymieszac z pasta, a nastepnie odstawic do zamarynowania na 2 godz.
5. Ananas pokroic na kawalki i wymieszac z sosem satay.
6. Z miesa uformowac male paroweczki, nabic po dwie na wykalaczki, posmarowac
reszta oliwy, a nastepnie piec pod grillem. Podawac z ananasem, kawalkami
surowej cebuli oraz ogorkiem pokrojonym w kostke.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności