Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7220 razy.
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz. +4 dni
1,5 kg schabu srodkowego bez kosci,
1/4 l octu winnego,
4 lyzki oleju,
cebula,
3 zabki czosnku,
4 ziarna kolendry,
4 ziarna jalowca,
10 ziaren pieprzu,
lisc laurowy,
lyzeczka estragonu,
2 lyzeczki soli,
40 g masla lub margaryny,
250 g sliwek suszonych bez pestek,
1/4 l bialego wytrawnego wina,
1 kg kwaskowatych jablek.
1. Ocet zagotowac z 1/8 l wody, dodac olej, krazki cebuli, zmiazdzony czosnek,
kolendre, jalowiec, ziarna pieprzu, lisc laurowy, estragon, 2 lyzeczki soli.
2. Ostudzona marynata zalac umyte i oczyszczone z powiezi mieso, przykryc i
wstawic na 4 dni do lodowki.
3. Mieso zrumienic na goracym tluszczu, zalac przecedzona marynata. Dusic na
srednim ogniu 1,5 godz. Czesto polewac sosem.
4. Sliwki dusic 10 min w 1/8 l wina, osaczyc. Jablka obrac, podzielic na cwiartki, wyciac srodki. Jablka cienko pokroic. Dusic 5-8 min w pozostalym winie,
ostudzic.
5. Mieso pokroic, ulozyc na polmisku, oblozyc sliwkami i jablkami. Sos wymieszac z winem, w ktorym gotowaly sie sliwki, podac osobno.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
zrobilam, wyszlo paskudztwo przezarte kwasem. mieso do wyrzucenia - czy na pewno takie mialy byc proporcje??? Nadesłał(a): p <papatrycja@o2.pl> 2006-02-21 21:02:33