<- Schab faszerowany sliwkamiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSchab marynowany ->

PDF Drukuj

Schab karkowy z grilla (z rusztu)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3003 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 kg schabu karkowego,
150 g tartego sera zoltego,
2 lyzki oleju,
1 lyzka mielonej papryki ostrej,
1 lyzka mielonej papryki slodkiej,
1 lyzeczka kminku,
sol.

1. Mieso umyc, usunac nadmiar tluszczu, odciac kosci kregoslupa, pozostawic
przy miesie kostki zebrowe. Pokroic mieso rownolegle do zeber na kotlety
grubosci 1-1,5 cm, tak by kazdy kotlet mial kostke.
2. Kostki przy kotletach oczyscic z blonki, kotlety naciac na obwodzie w kilku
miejscach i niezbyt silnie pobic tluczkiem.
3. Wymieszac papryki z kminkiem, natrzec kotlety. Posolic, posmarowac olejem.
Przykryc, odstawic na kilka godzin w chlodne miejsce.
4. Kotlety ulozyc na grillu, piec z obu stron, poki nie zbrazowieja. Po przewroceniu na druga strone upieczona powierzchnie posypac tartym serem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności