<- Schab duszony ze śliwkami 30 minLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSchab karkowy z grilla (z rusztu) ->

PDF Drukuj

Schab faszerowany sliwkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4166 razy.


Porcja dla 12-15 osob. Czas przygotow. 2,5godz +12godz
2 kg schabu bez kosci.
Farsz:
200 g suszonych sliwek,
400 g wieprzowiny (lopatki),
50 g orzechow wloskich,
1 peczek zielonej pietruszki,
2 zabki czosnku,
1 jablko,
1 jajo,
50 ml calvadosu,
ziola prowansalskie, sol,
maslo do smazenia.

1. Sliwki umyc, sparzyc wrzatkiem, usunac pestki. Pietruszke oplukac, drobno
pokroic. Orzechy drobno posiekac.
2. Schab umyc, natrzec sola i ziolami. Odstawic w chlodne miejsce na 1 godz.
3. Przygotowac farsz: lopatke umyc, zemlec z czosnkiem i jablkiem. Dodac pietruszke, jajo, calvados, orzechy. Wymieszac.
4. W schabie zrobic 3 naciecia przez cala dlugosc, nie przecinajac bokow, by
powstaly "kieszenie". Napelnic je farszem i sliwkami. Mieso obwiazac bawelniana nitka, a konce zaszyc. Na patelni rozgrzac maslo, obsmazyc schab ze
wszystkich stron. Nastepnie przelozyc na brytfanne, oblac tluszczem, na ktorym sie smazyl, wlac 3-4 lyzki wody, wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec
w temp. 160żC ok. 2 godz, czesto podlewajac woda lub sosem, ktory powstanie
w czasie pieczenia. Pod koniec zwiekszyc temp. do 180żC.
5. Gdy mieso bedzie miekkie, wyjac, ostudzic, wstawic do lodowki na 12 godz.
Przed podaniem pokroic w plastry.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności