<- Schab pieczony z ziołamiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSchab po góralsku ->

PDF Drukuj

Schab pieczony ze sliwkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6438 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 kg schabu bez kosci,
300 g suszonych sliwek,
100 ml czerwonego wina,
2 lyzki masla,
1 zabek czosnku,
1 lyzeczka majeranku,
sol, pieprz.

1. Schab umyc, natrzec sola, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawic w chlodne miejsce na godzine.
2. Sliwki sparzyc wrzatkiem, wyjac pestki. Ostrym nozem gleboko nakluc mieso w
kilkunastu miejscach, w otwory wlozyc czesc sliwek.
3. Na patelni rozgrzac maslo, obsmazyc mieso ze wszystkich stron. Przelozyc do
brytfanny, dodac tluszcz do smazenia, wlac 3-4 lyzki wody, wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 160żC na godzine. W czasie pieczenia czesto polewac sosem. Gdy mieso bedzie na pol upieczone, oblozyc pozostalymi sliwkami i podlac winem. Podniesc temp. do 180żC, piec jeszcze 30 min.
4. Upieczony schab pokroic w plastry, ulozyc na polmisku, przybrac sliwkami.
Mozna podawac na goraco lub na zimno.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności