<- Schab pieczony po warszawskuLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSchab pieczony z ziołami ->

PDF Drukuj

Schab pieczony z morelami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4205 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 20 min.
1 kg schabu bez kosci,
250 g suszonych moreli,
100 ml rumu,
100 ml bialego wytrawnego wina,
2 lyzki masla,
2-3 gozdziki,
1 lyzka cukru,
sol, pieprz.

1. Schab umyc, osuszyc. Natrzec sola wymieszana z cukrem i pieprzem. Odstawic w
chlodne miejsce na godzine.
2. Morele namoczyc w rumie, 2 lyzki rumu zachowac. Ostrym nozem nakluc schab w
kilkunastu miejscach. W otwory wlozyc polowe moreli.
3. Na patelni rozgrzac maslo. Obrumienic mieso ze wszystkich stron i wbic gozdziki. Przelozyc do brytfanny, dodac tluszczu ze smazenia. Polac 2 lyzkami
rumu, piec ok. 1 godz w temp. 160żC. W czasie pieczenia czesto polewac sosem
zbierajacym sie w brytfannie. Gdyby schab zbytnio sie zrumienil, przykryc
folia.
4. Gdy mieso bedzie na pol upieczone, wlozyc pozostale morele i podlac 2-3 lyzkami wrzacej wody. Podniesc temp. do 180żC, piec jeszcze 20 min.
5. Upieczony schab pokroic w plastry, ulozyc razem z morelami na ogrzanym polmisku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności