<- Schab wieprzowy z sosem powidłowymLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSchab z morelami ->

PDF Drukuj

Schab z kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3569 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
750 g schabu,
750 g malych kartofli,
1 lyzka oleju,
1 lyzka masla,
1 lyzka maki,
1 cebula,
1 lyzeczka kminku,
sol, pieprz.

1. Schab oplukac, odrabac kosci kregoslupa, osuszyc, posypac sola, pieprzem i
maka. Obsmazyc ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym z
maslem.
2. Przelozyc mieso wraz z tluszczem do brytfanny. Dodac pokrojona w krazki cebule, oproszyc kminkiem, wlac 3-4 lyzki wody, wstawic do srednio goracego
piekarnika. Piec, czesto polewajac sosem z pieczenia. Jesli sos wyparuje,
dolewac wody.
3. Kartofle obrac, ugotowac, uwazajac, by sie nie rozgotowaly, oproszyc je sola. Gdy schab bedzie na pol upieczony, ulozyc wokol niego kartofle, piec nadal, polewajac od czasu do czasu sosem.
4. Gdy schab i ziemniaki upieka sie, wyjac brytfanne z piekarnika, pokroic mieso w cienkie plastry. Ulozyc na polmisku, oblozyc kartoflami, polac sosem.
Podawac z zielona salata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności