<- Szaszlyczki szynkoweLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSzaszłyki świętokrzyskie ->

PDF Drukuj

Szaszlyki wieprzowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3432 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g chudego miesa wieprzowego,
250 g boczku lub watrobki kurzej,
1 lyzka oliwy,
1 cebula,
2 jablka lub 20 kostek miazszu chleba,
olej do smazenia,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac, obrac z nadmiaru tluszczu, pokroic w kawalki wielkosci 3 cm i
grubosci ok. 0,5 cm. Tak samo pokroic boczek lub watrobke. Jablka pokroic w
kostke.
2. Mieso ulozyc w garnku, przesypac posiekana cebula i sola, polac oliwa, odstawic pod przykryciem na 2-3 godz.
3. Przygotowac metalowe szpadki. Nabic na kazda z nich kawalki wieprzowiny i
boczku (lub watrobki), z tym ze na kazde 2 kawalki wieprzowiny powinien
przypasc 1 kawalek boczku (lub watrobki) oraz 1 kawalek jablka (lub chleba).
Na jednej szpadce nie powinno byc wiecej niz 8 krazkow miesa.
4. Rozgrzac tluszcz na patelni, smazyc szaszlyki 10 min, tak by mieso z wierzchu bylo zrumienione, a wewnatrz pozostalo rozowe. Po usmazeniu posolic,
oproszyc pieprzem. Podawac z frytkami i pieczonymi jarzynami. Szaszlyki mozna rowniez upiec na ruszcie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności