Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6989 razy.
Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.
1 szynka peklowana (ok. 2,5 kg) (patrz "ogolne" - peklowanie),
10 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren pieprzu,
2 liscie laurowe,
2 gozdziki.
1. Szynke oplukac w letniej wodzie, wlozyc do duzego rondla lub garnka, zalac
taka iloscia zimnej wody, by cala byla zakryta. Gotowac na malym ogniu 3-4
godz, az stanie sie miekka i bedzie odstawac od kosci. W czasie gotowania
szynke czesto odwracac, uzupelniajac wygotowywujaca sie wode.
2. Ugotowana szynke zostawic w wywarze. Gdy ostygnie, wyjac z wywaru, zdjac
skore i odkroic szynke od kosci. Pokroic w cienkie plastry, ulozyc na polmisku. Oddzielnie podac chrzan i pikle lub sos tatarski.
- Jesli szynke podajemy na goraco, to zaraz po ugotowaniu nalezy ja wyjac z
wywaru, zdjac skore, usunac kosci, pokroic w plastry. Do szynki na goraco
mozna podac puree z grochu, kartofle, zielony groszek, tarty chrzan oraz
sos tatarski w sosjerce.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach