<- SZYNKA PEKLOWANA PO CHIŃSKULista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSzynka rekonstruowana ->

PDF Drukuj

Szynka pieczona

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8689 razy.


Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 7dni + 2,5godz.
1 szynka surowa (ok. 2,5 kg),
20 gozdzikow,
10 g cynamonu w malych kawalkach,
150 g suszonego utartego razowego chleba,
2 lyzki soli,
skorka z 1 cytryny.
Marynata:
1,5 l octu winnego,
3 duze cebule,
15-20 ziaren ziela angielskiego,
10-15 lisci laurowych.
Sos:
2 lyzki konfitur wisniowych,
200 ml czerwonego wytrawnego wina,
50 g tluszczu od szynki,
6-7 lyzek sosu z pieczenia szynki,
4-5 gozdzikow,
szczypta cynamonu,
2-3 lyzeczki cukru,
sol.

1. Cebule pokroic w plasterki, dodac przyprawy, zalac octem, ugotowac marynate.
2. Szynke obrac ze skory, zostawiajac nie wiecej niz polcentymetrowa warstwe
tluszczu. Z pozostalego tluszczu odlozyc 50 g na sos. Obrana szynke natrzec
mocno sola, ulozyc w duzym, kamionkowym naczyniu. Zalac ostudzona marynata,
przykryc, odstawic w chlodne miejsce na 7 dni. Szynke codziennie odwracac.
3. Zamarynowana szynke wyjac z kamionki, osuszyc. Tluszcz naciac w kratke co 3
cm. Naszpikowac rownomiernie calymi gozdzikami oraz kawaleczkami cynamonu.
4. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC przez 2,5 godz, czesto podlewajac,
poczatkowo woda a potem sosem wlasnym. Po 1,5 godz wyjac z piekarnika, posypac grubo utartym chlebem razowym i drobno posiekana skorka z cytryny. Dopiec, nie podlewajac juz wiecej sosem.
5. Konfitury z wisni smazyc na tluszczu od szynki 10 min. Dodac sos z pieczenia
szynki, zagotowac. Dodac wino, cukier, cynamon, gozdziki i szczypte soli.
Zagotowac ponownie, przecedzic przez sito. Sosem polac szynke. Podawac z
pieczonymi kartoflami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności