<- Szynka pieczonaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSzynka w galarecie z jajkami przepiorczymi ->

PDF Drukuj

Szynka rekonstruowana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2264 razy.


Porcja dla 30 osob. Czas przygotow. 5 godz.
1 szynka wedzona (ok. 5 kg),
200 g watrobek z gesi lub innego drobiu,
100 g masla,
500 ml wywaru miesnego,
500 ml majonezu,
50 g zelatyny,
sol, pieprz.
Przybranie:
salata.

1. Z szynki odciac warstwe obsuszona w czasie wedzenia. Wyrownac spod odcinajac
wypukly plaster.
2. Watrobki oczyscic z zylek, oplukac. Dusic 5 min z lyzka masla. Ostudzone watrobki utrzec z maslem na jednolita, gladka mase.
3. Zelatyne namoczyc w malej ilosci zimnej wody i rozpuscic w goracym wywarze.
Ostudzic i polowe plynnej galarety wymieszac z majonezem, a druga polowe odstawic.
4. Odkroic z szynki plastry grubosci 2 cm, zaczynajac od wyrownanego spodu. Odkladac zachowujac kolejnosc plastrow. Pierwszy plaser stanowiacy spod zrekonstruowanej szynki posmarowac masa z watrobki i masla. Nastepny plaster
pokroic w paski szerokosci 2 cm, a nastepnie w kostke, uwazajac, by kostki
pozostaly na swoim miejscu. Za pomoca szpachelki przeniesc kostki szynki na
posmarowany spod tak, by kazda kostka trafila z powrotem na swoje miejsce.
Kostki posmarowac masa z watrobki. W ten sposob kolejno pokroic cala szynke,
a nastepnie zrekonstruowac przy uzyciu masy watrobkowej. Po zlozeniu calej
szynki wypelnic masa puste miejsca.
5. Zrekonstruowana szynke oblac 2 razy majonezem z zelatyna, ochlodzic w lodowce. Nastepnie polac szynke pozostala plynna galareta (gdyby stezala - podgrzac, ale przed polaniem szynki ochlodzic). Szynke wstawic do lodowki. Reszte galarety wylac na plaska blache. Gdy galareta stezeje, pokroic w kostke
i przybrac szynke.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności