<- WIEPRZOWINALista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWieprzowina duszona ->

PDF Drukuj

Wieprzowina chop-suey

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2266 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
300 g wieprzowiny bez kosci,
1 maly kawalek imbiru lu 1/2 lyzki imbiru w proszku,
2 cebulki dymki,
1 papryka zielona,
2 marchewki,
3 pomidory,
50 g zielonej fasolki,
200 g kalafiora,
2 lyzki maki ziemniaczanej,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzka bialego wina,
1 lyzka cukru,
3 lyzki czystego bulionu miesnego,
olej do smazenia.

1. Dymki obrac, oplukac i pokroic w plasterki. Marchew obrac i pokroic w cienkie plasterki. Papryke umyc, wypestkowac i pokroic w paski. Kalafior umyc i
podzielic na niewielkie bukieciki. Fasolke umyc i pokroic na kawalki dlugosci ok. 2,5 cm. Pomidory umyc i pokroic na cwiartki. Imbir obrac i posiekac.
2. Cebulke, papryke, marchewke, fasolke i kalafior zanurzyc na kilkanascie sekund we wrzatku. Wyjac i osaczyc.
3. Mieso pokroic w cienkie paski. Wymieszac z sosem sojowym, winem i maka ziemniaczana, po czym odstawic na 5 min.
4. Paski miesa smazyc na goracym oleju, ciagle mieszajac, przez 2,5 minuty.
Osaczyc nad patelnia i odstawic.
5. Na goracy olej wrzucic cebulke i imbir. Smazyc, ciagle mieszajac, przez 1
minute. Dodac pozostale jarzyny, cukier, sol i starannie wymieszac. Smazyc,
mieszajac, przez kolejna minute. Dodac mieso, podlac bulionem i pozostawic
na ogniu jeszcze przez 1 min.
6. Podawac prosto z ognia, na glebokim polmisku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności