<- Wieprzowina duszona w piekarnikuLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWieprzowina duszona z kapusta kiszona ->

PDF Drukuj

Wieprzowina duszona z fasola

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2012 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
1,5 kg wieprzowiny,
500 g fasoli,
250 ml soku pomidorowego,
1 duza cebula,
125 ml oleju,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Mieso pokroic na nieduze kawalki. Cebule posiekac.
2. W rondlu rozgrzac olej, wrzucic mieso i cebule, smazyc az sie zrumienia.
Oproszyc sola i pieprzem, dodac sok pomidorowy i dusic az mieso bedzie miekkie.
3. W oddzielnym naczyniu zagotowac fasole, odcedzic.
4. Do rondla z miesem wlac 250 ml wody i wrzucic fasole. Dusic razem do czasu
az woda zostanie wchlonieta, a sos bedzie gesty.
5. Podawac gorace, posypane zielona pietruszka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
zamiast wody proponuje dodac taka sama ilosc bulionu, wywaru z warzyw...
Nadesłał(a): joanna <jakufiki@buziaczek.pl> 2006-10-19 12:10:33


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności