<- Wieprzowina duszona z fasolaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWIEPRZOWINA KRYSZTAŁOWA W SOSIE CZOSNKOWYM ->

PDF Drukuj

Wieprzowina duszona z kapusta kiszona

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2620 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 3,5 godz.
1 kg kiszonej kapusty (niezbyt kwasnej),
1 mala golonka,
250 g surowego boczku,
250 g surowego schabu,
3 wiejskie wedzone, mocno natluszczone kielbaski,
1 cebula,
1 marchewka,
350 ml bulionu,
150 ml bialego wytrawnego wina,
2 lyzki smalcu wieprzowego lub gesiego,
25 ml bialej wodki z wisni,
1 bouquet garni,
10 pokruszonych jagod jalowca,
3 liscie laurowe,
sol, pieprz.

1. Kiszona kapuste lekko odcisnac. Boczek, schab i golonke umyc, osuszyc. Cebule i marchewke obrac, oplukac. Cebule posiekac.
2. W duzym garnku rozgrzac smalec. Usmazyc cebule. Dodac kapuste, wlac wino i
bulion. Wlozyc marchewke, przyprawy, bouquet garni. Dodac sol, pieprz. Przykryc, gotowac 3 godz.
3. W czasie gotowania kapusty dodawac kolejno: po 30 min - oczyszczona golonke,
po nastepnej godzinie - boczek, a po kolejnych 30 min - schab. Po nastepnych
30 min wlac wodke, a 15 min pozniej wlozyc kielbaski.
4. Wszystkie rodzaje miesa wyjac z kapusty tuz przed podaniem. Usunac tez bouquet garni, marchewke i liscie laurowe. Schab i boczek pokroic w plastry,
golonke i kielbaski pozostawic w calosci.
5. Na ugotowanej kapuscie ulozyc golonke, kielbaski, pokrojony boczek i schab.
Podawac na goraco z kartoflami z wody.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności