<- Wieprzowina saute z trojbarwna surowkaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWieprzowina smażona z imbirem ->

PDF Drukuj

Wieprzowina slodko-kwasna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2452 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g schabu bez kosci,
1 sredni kawalek imbiru lub 1 lyzka imbiru w proszku,
1 cebula,
3 zabki czosnku,
1/2 papryki zielonej i 1/2 papryki czerwonej,
1 ogorek zielony pokrojony w plasterki,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
100 g ananasa z puszki,
100 ml soku z pomaranczy,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
1 lyzka plynnego ciemnego miodu,
sol, pieprz,
olej do glebokiego smazenia.
Marynata:
bialko z 1 jaja,
1 lyzka bialego octu winnego,
1 lyzka wodki,
2 lyzki sosu sojowego,
szczypta soli.

1. Schab pokroic w kostke o boku 2,5 cm. Wymieszac dokladnie ze soba wszystkie
skladniki marynaty i zalac nia mieso. Marynowac 30 min.
2. Imbir obrac i drobno posiekac. Czosnek obrac i zmiazdzyc.
3. Cebule obrac i pokroic w platki. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w kwadraty o boku 2,5 cm.
4. Zamarynowane mieso obsmazyc na nagrzanym do temp. 190żC oleju na jasnobrazowy kolor. Wyjac i osaczyc na bibule.
5. Czosnek i imbir zrumienic w rondelku na silnie rozgrzanym oleju. Dodac cebule i papryke. Smazyc, ciagle mieszajac, przez 1 min.
6. Dodac sok z pomaranczy i ocet, miod, koncentrat pomidorowy oraz make ziemniaczana. Gotowac, ciagle mieszajac, poki nie zgestnieje.
7. Dodac pokrojonego w kostke ananasa i plasterki ogorka. Zagotowac. Dodac
mieso.
8. Wylozyc na polmisek i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności