<- Zapiekanka z wieprzowiny i nerekLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaZeberka wieprzowe z rusztu (lub pieczone w pieka ->

PDF Drukuj

Zeberka na slodko z grilla

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2423 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
750 g zeberek wieprzowych,
olej do smazenia.
Marynata:
1 maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki w proszku,
2 zabki czosnku,
3 lyzki miodu,
2 lyzki wodki,
3 lyzki sosu sojowego,
3 lyzki octu winnego,
1 lyzeczka tabasco,
1 lyzka maki kartoflanej.

1. Ostrym nozem przeciac wiazania miedzy kregami i oddzielic jedno zeberko od
drugiego. Porabac tasakiem na kawalki dlugosci 6-8 cm.
2. Przygotowac marynate: imbir i czosnek obrac, posiekac, polaczyc z sosem sojowym, maka kartoflana, wodka, octem, tabasco i miodem, starannie wymieszac.
3. Polowa marynaty zalac zeberka, przykryc, odstawic na 45 min.
4. Zamarynowane zeberka smazyc na dobrze rozgrzanym oleju z kazdej strony 5 min
5. Podsmazone zeberka ulozyc na grillu. Piec, poki nie zbrazowieja. W trakcie
pieczenia odwracac i smarowac pedzelkiem reszta marynaty. Mozna rowniez zeberka ulozyc w jednej warstwie w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku, piec
10-15 min. W polowie pieczenia posmarowac marynata. Podawac na goraco.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności