<- Zeberka na slodko z grillaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaZolte mole ->

PDF Drukuj

Zeberka wieprzowe z rusztu (lub pieczone w pieka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4272 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
750 g zeberek wieprzowych,
olej do smazenia.
Marynata:
1 maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki imbiru w proszku,
2 zabki czosnku,
3 lyzki miodu,
2 lyzki wodki,
3 lyzki sosu sojowego,
3 lyzki octu winnego,
1 lyzeczka tabasco,
1 lyzka maki ziemniaczanej.

1. Zeberka rozdzielic na pojedyncze, przecinajac ostrym nozem wiazania miedzy
kregami. Porabac tasakiem na kawalki dlugosci 6-8 cm.
2. Imbir i czosnek obrac i zmiazdzyc, polaczyc z sosem sojowym, maka ziemniaczana, wodka, octem, tabasco i miodem po czym starannie wymieszac.
3. Polowa marynaty zalac zeberka i odstawic je na 45 min.
4. Zamarynowane zeberka podsmazyc na silnie rozgrzanym oleju, z obydwu stron,
przez 5 min.
5. Podsmazone zeberka ulozyc w grillu. Piec, poki nie zbrazowieja. W trakcie
pieczenia podlewac czesto reszta marynaty, ewentualnie ulozyc w jednej warstwie w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku i zapiekac 7-10 min. W polowie
pieczenia podlac reszta marynaty.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności