<- Zeberka wieprzowe z rusztu (lub pieczone w piekaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaZrazy po chłopsku ->

PDF Drukuj

Zolte mole

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2687 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
500 g chudej wieprzowiny bez kosci,
500 g zeberek wieprzowych lub wolowych albo 500 g wolowiny lub
1 duzy kurczak,
2 zabki czosnku,
1 mala cebula,
2 gruszki,
250 g fasolki szparagowej,
250 g cukini,
2 l zimnej wody,
sol.
Sos mole:
6 papryczek chilli,
1 pomidor,
250 g zielonych pomidorow,
6 zabkow czosnku,
2 gozdziki,
2 ziarna czarnego pieprzu,
2 lyzki kolendry,
1/2 lyzeczki zmielonego kminku,
2 lyzki smalcu.
Kluski:
250 g maki kukurydzianej,
3 lyzki smalcu,
sol.
cebula i cytryna do przybrania.

1. Cukinie oplukac, pokroic w plastry. Kolendre drobno posiekac. Czosnek i cebule obrac, oplukac. Cebule i cytryne pokroic w plastry. Fasolke szparagowa
umyc, gruszki oplukac, obrac i przekroic na polowki.
2. Mieso umyc, wlozyc do garnka, zalac woda, dodac cebule, czosnek i sol. Zagotowac, zdjac szumowiny, przykryc, gotowac dalej 40 min (mieso powinno byc na
wpol ugotowane). Dodac fasolke szparagowa, gruszki i cukinie. Przykryc i gotowac, az mieso bedzie miekkie. Wyjac mieso i jarzyny, wywar zachowac.
3. Przygotowac sos mole: chilli opiec na patelni, przekroic, usunac nasiona.
Wlozyc do wrzacej wody razem z pomidorem i gotowac 7 min. Osaczyc na sicie.
Zmiksowac z gozdzikami, ziarnami pieprzu, kminkiem i czosnkiem. Nastepnie
przetrzec przez sito.
4. W garnku roztopic 2 lyzki smalcu, wlac zmiksowane chilli z przyprawami. Gotowac ciagle mieszajac 8 min. Dolac 1,5 l wywaru z gotowania miesa, wlozyc
posiekana kolendre, dusic pod przykryciem 10 min.
5. Przygotowac kluski: wilgotnymi dlonmi ugniesc ciasto z maki, smalcu i soli.
Podzielic na 20 kawalkow i zrobic z nich kulki. Palcami zrobic w srodku
wglebienie po obu stronach.
6. Kluski wrzucic do garnka z sosem mole i gotowac ciagle mieszajac (po 8-10
min powinny byc ugotowane). Wlozyc mieso i jarzyny. Zagotowac i od razu podawac. Przybrac plasterkami cytryny i cebuli.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności