<- ?Filet Mignon? z sosem pomidorowymLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaAntrykot pieczony ->

PDF Drukuj

Angielski placek z wolowina i nerkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2000 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 15 min.
750 g miesa wolowego (na gulasz),
250 g nerek cielecych lub jagniecych,
30 g maki,
125 g cebuli,
1 lyzka drobno pokrojonej pietruszki,
400 ml bulionu wolowego z kostki,
30 g tluszczu,
sol, pieprz,
350 g ciasta kruchego lub francuskiego (przepisy w "ogolne"),
1 ubite jajo do posmarowania ciasta.

1. Mieso i nerki umyc, pokroic w mala kostke. Cebule obrac, umyc, drobno posiekac.
2. Make wymieszac z sola, pieprzem, zielona pietruszka. Oproszyc mieso i nerki.
3. W garnku rozgrzac tluszcz, usmazyc cebule, mieso i nerki. Zalac bulionem,
gotowac na malym ogniu 1,5 godz. Doprawic sola i pieprzem.
4. Ciasto podzielic na 2 rowne czesci, rozwalkowac. Jedna polowa wylozyc spod i
boki zaroodpornego naczynia o pojemnosci 1,5 l. Wstawic do nagrzanego piekarnika o temp. 180żC, piec 15 min. Na podpieczone ciasto polozyc mieso z
sosem, nakryc druga polowa ciasta, posmarowac jajkiem. Piec w temp. 200żC,
40 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności