<- CIELĘCINA Z PIECZARKAMILista potraw z grupy: Mięso: WołowinaCynadry po francusku 30 min ->

PDF Drukuj

Cocido

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1916 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 40 min.
300 g ciecierzycy,
1 kg kapusty wloskiej,
4 marchewki,
2 srednie cebule,
6 srednich kartofli,
500 g miesa wolowego bez kosci,
200 g kosci ze szpikiem,
1 piers kurza,
150 g kielbasy z papryka,
100 g boczku,
300 g krwistej kiszki,
100 g makaronu (nitki),
3 l wody,
8 gozdzikow,
sos pomidorowy i winegretowy.

1. Ciecierzyce umyc i moczyc 12 godz w zimnej, przegotowanej wodzie. Mieso, boczek i kosci umyc.
2. Jarzyny umyc. Kapuste przekroic na 8 czesci. Cebule i marchewke obrac. Cebule przekroic na cwiartki a marchewke wzdluz na pol. Kartofle obrac, oplukac.
3. Do duzego garnka wlozyc kosci, mieso wolowe i boczek. Zalac zimna woda i zagotowac. Dodac osaczona z wody ciecierzyce i gozdziki. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 1 godz. Nastepnie dodac kurza piers i kielbase. Po 30
min dodac marchewke i cebule. Gotowac 30 min. Dodac cale kartofle i gotowac
jeszcze 30 min.
4. W oddzielnym garnku ugotowac w osolonej wodzie kapuste.
5. Jarzyny i mieso wyjac z wywaru i przelozyc na polmisek. W przecedzonym wywarze ugotowac makaron. Zupe podawac w wazie. Do miesa mozna podawc sosy: pomidorowy i winegretowy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności