<- KlopsyLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaKofta w sosie pomidorowym ->

PDF Drukuj

Kofta curry

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2107 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
500 g mielonej wolowiny,
500 g siekanej cebuli,
2 pomidory,
6 zabkow czosnku,
25 g siekanej naci pietruszki,
1 jajko,
olej roslinny,
100 g masla,
2 lyzeczki soli,
1 lyzeczka chilli,
1 lyzeczka mielonego kminku,
1 lyzeczka garam masala,
2 lyzeczki slodkiej czerwonej papryki,
1 lyzeczka turmeriku,
50 g swiezego imbiru lub 1,5 lyzeczki sproszkowanego,
3 dl jogurtu.

1. Mieso przepuscic przez maszynke z polowa cebuli, czosnkiem i nacia pietruszki. Dodac jajko i dobrze wymieszac. Uformowac pulpety (kofta) o srednicy 3
cm.
2. Silnie rozgrzac olej i smazyc pulpety ok. 2-2,5 min.
3. W rondlu rozgrzac maslo, zrumienic w nm pozostala cebule. Dodac wszystkie
przyprawy i obrane ze skorki pomidory, na mniejszym ogniu podsmazyc 5 min.,
czesto mieszajac.
4. Wrzucic pulpety i dusic pod przykryciem 30 min., uwazajac aby nie przywieraly do dna rondla. W miare potrzeby podlac niewielka iloscia wody.
5. Po 30 min. dodac jogurt, wymieszac i dusic jeszcze 15 min.
6. Podawac z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności