<- Polędwica z sosem maderowymLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPrklt z wołowiny ->

PDF Drukuj

Porkolt wolowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2226 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1-1,5 kg wolowiny,
250 g cebuli,
200 g zielonej papryki,
2 srednie pomidory,
120 g smalcu,
3 lyzki slodkiej mielonej papryki,
kminek, majeranek, sol, czosnek,
1 kieliszek wina.

1. Mieso umyc, pokroic w kostke wielkosci 2-3 cm.
2. Papryke i pomidory umyc, cebule obrac i drobno posiekac. Z papryki wyjac
gniazda nasienne i pokroic na paski. Czosnek posiekac. Pomidory pokroic w
kostke.
3. Cebule i czosnek lekko podsmazyc na smalcu, oproszyc mielona papryka, dodac
pokrojone mieso i smazyc ciagle mieszajac. Kiedy mieso sie zrumieni posolic,
wlac polowe wina z odrobina wody, dodac majeranek i kminek. Dusic na malym
ogniu pod przykryciem, mieszajac od czasu do czasu. (Mozna dolac odrobine
wody, trzeba jednak pamietac, ze mieso powinno sie prawie smazyc.) Pod koniec gotowania dodac pokrojona zielona papryke, pomidory i zalac reszta wina
lekko rozcienczonego woda. Gotowac tak dlugo, az porkolt bedzie miekki.
4. Podawac z kluskami "galuska" lub "tarhonya" (przepisy w "macz-ryz") albo z
gotowanymi kartoflami i marynowanymi jarzynami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności