<- Sałatka z gotowanym mięsem wołowymLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaSchab pieczony ->

PDF Drukuj

Sashimi z poledwicy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1721 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 10 min.
750 g poledwicy wolowej,
3 cebule,
sos sojowy,
pasta (chrzan) wasabi (przepis w rozdziale "ogolne").

1. Mieso oczyscic z blonek, umyc, sciereczka usunac nadmiar wilgoci, wlozyc do
zamrazalnika na ok. 1 godz., zeby troche stwardnialo.
2. Cebule pokroic w cienkie plasterki, rozdzielic na krazki, zalac na chwile
zimna woda, wyjac i odsaczyc. Przygotowac paste wasabi oraz nakrycia - male
talerzyki lub kwadratowe deseczki. Na kazdym talerzyku ulozyc gniazdko z
pokrojonej cebuli.
3. Mieso wyjac z zamrazalnika, bardzo ostrym nozem pokroic na bardzo cienkie i
regularne w ksztalcie platki (prostokaty, kwadraciki), ukladac dekoracyjnie
(np. w ksztalcie kwiatka) na talerzyku obok cebuli i natychmiast podawac.
4. Jesc maczajac lekko w sosie sojowym i wasabi, przegryzajac cebulka. Unikac
podawania rownolegle potraw o bardzo mocnych smakach, gdyz zagluszaja delikatny smak surowego miesa.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności