<- SukiyakiLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaSUKIYAKI PO POLSKU ->

PDF Drukuj

Sukiyaki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1634 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
750 g dobrej wolowiny,
12 prawdziwkow namoczonych uprzednio i oczyszczonych,
1 lyzka (1 kawalek) tluszczu wolowego,
4 srednie pory,
1/2 glowki kapusty pekinskiej lub 1 glowka zwyklej lub wloskiej
2 papryki (zielone lub czerwone),
250 g tofu (sfermentowana miazga soi),
1 paczka makaronu sojowego lub nitek, ugotowanego i osaczonego.
Sos:
1 mala filizanka bulionu z ryby,
1/2 malej filizanki sosu sojowego,
1/2 filizanki mirinu (biale wino wytrawne),
1 lyzeczka cukru.

1. Mieso pokroic na plasterki cienkie (najlepiej kroi sie mieso lekko zamrozone).
2. Wymieszac w kubku skladniki sosu.
3. Pokroic: kapuste - najpierw na pol, wyciac glab, potem w kratke o wielkosci
4 x 4 cm; pory - na ukosne kawalki o dlugosci 5-6 cm; grzyby - wzdluz na
pol; papryke - oczyscic z nasion i pokroic na podluzne paski; tofu - w kostke wielkosci jednego kesa. Podzielic wszystkie skladniki na 4 rowne porcje.
4. Rozgrzac gruba patelnie, natrzec ja nabitym na widelec kawalkiem tluszczu,
przez chwile pozwolic, aby tluszcz sie wytopil.
5. Smazyc po kolei skladniki jednej porcji: najpierw smazy sie pory, potem dorzuca sie mieso, mieszajac smazy przez chwile, dorzuca sie pozostale skladniki i smazy sie az mieso zmieni kolor. Pod koniec wlewa sie czwarta czesc
sosu.
6. Porcje przekladac na talerz, podac i natychmiast smazyc nastepna.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności