<- SZTUKA MIĘSA Z SOSEM CHRZANOWYMLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaTinga poblana ->

PDF Drukuj

Teppanyaki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1862 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
500 g dobrej wolowiny,
2 cebule,
8 grzybow aromatycznych, prawdziwkow lub pieczarek,
2 zielone papryki,
2 pomidory (niezbyt miekkie),
2 baklazany lub male cukinie,
pedy bambusa,
kielki sojowe,
olej.
Sos:
1/2 filizanki sosu sojowego,
1/4 filizanki mirinu (biale wytrawne wino),
1,5 lyzeczki cukru,
1/2 lyzeczki startego swiezego imbiru.
Przyprawy:
musztarda, sos worcester, tarta biala rzepa.

1. Pociac mieso na dosc grube plastry, lekko zbic reka na desce, lekko natluscic, posolic, odstawic na 10 min. w chlodne miejsce.
2. Jarzyny oczyscic, umyc, pokroic: baklazana w pionowe plastry, cukinie w poprzeczne, cienkie, pomidora i cebule w poprzeczne, dosc grube, kapelusze
grzybow ponacinac na krzyz.
3. Rozgrzac gruba patelnie i piec na odrobinie tluszczu najpierw jarzyny - az
sie lekko zbrazowia na powierzchni (odkladajac gotowe w cieple miejsce), a
nastepnie mieso - uwazajac, aby go nie upiec zbyt mocno.
4. Ulozyc dekoracyjnie skladniki (nie mieszajac jednych z drugimi) na szerokiej
tacy lub polmisku, podawac natychmiast.
5. Osobno podawac w malych czarkach sos oraz wszystkie przyprawy, ktorymi kazdy
indywidualnie przyprawia skladniki potrawy nabierane kolejno paleczkami (lub
widelcem).

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności