<- Wolowina bourgignonneLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWolowina duszona z pomidorami i oliwkami ->

PDF Drukuj

Wolowina duszona w czerwonym winie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2824 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.
1,2 kg wolowiny na pieczen w jednym kawalku,
1 butelka czerwonego wytrawnego wina,
1 cebula,
1 marchew,
1 lodyga selera,
70 g tluszczu z szynki,
50 g masla,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
sol,
kilka lisci laurowych.

1. Cebule obrac, drobno posiekac. Marchew obrac, umyc i pokroic w male kawalki.
Lodyge selera oplukac i pociac w plasterki.
2. Mieso ulozyc w kamionkowym naczyniu i zalac winem. Dodac pokrojone warzywa,
lisc laurowy i ziarna pieprzu. Marynowac w tym mieso 24 godz, od czasu do
czasu je przewracajac. Mieso wyjac z marynaty, osuszyc i mocno zwiazac szpagatem, by zachowalo ksztalt.
3. Wino z marynowania przecedzic do osobnego rondelka. Gotowac na wolnym ogniu,
poki polowa nie odparuje.
4. W osobnym duzym rondlu stopic tluszcz z szynki. Dodac maslo. Oba tluszcze
silnie rozgrzac, po czym zrumienic na nich ze wszystkich stron mieso. Posolic i zalac odparowanym winem. Dusic pod przykryciem na wolnym ogniu 1 godz.
45 min.
5. Gotowe mieso uwolnic ze szpagatu, pokroic w plastry i ulozyc na polmisku.
Podlac sosem z duszenia i przybrac zielona pietruszka. Podawac z makaronem
lub kartoflami puree.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności