<- ASTURYJSKA ZUPA CZOSNKOWALista potraw z grupy: ZupaAyran ->

PDF Drukuj

Ayam - zupa z kurczaka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5848 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
400 g kurczaka (uda lub piersi),
1,5 lyzeczki zmielonego swiezego imbiru,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka kolendry,
1/2 lyzeczki kminku,
1/2 lyzeczki kurkumy,
1 lyzeczka pieprzu,
1,4 l wody,
1 laska cynamonu,
4 gozdziki,
4 ziarenka kardamonu,
1 cebula,
2 lyzeczki cytronelli,
2 jajka,
2 kartofle,
1 szalotka,
1 cebula dymka,
liscie kolendry lub natki,
3 lyzki oleju do smazenia.

1. Imbir i czosnek obrac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu.
2. Kurczaka przelozyc do duzej miski. Dobrze wymieszac z imbirem, czosnkiem,
kolendra, kminkiem, kurkuma, pieprzem i 200 ml wody.
3. Cebule pokroic na cieniutkie plasterki. Olej rozgrzac w garnku, dodac cynamon, gozdziki, ziarenka kardamonu oraz cebule. Dobrze przyrumienic, a nastepnie dodac kurczaka i smazyc przez 10 min. Dodac cytronelle oraz 1,2 l wody i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac kurczaka, az bedzie
miekki (ok. 45 min.).
4. Ugotowac jajka i kartofle. Kurczaka wyjac z zupy, ostudzic, a nastepnie posiekac na kawalki. Jajka i kartofle podzielic na cwiartki. Cebule dymka
drobno posiekac. Szalotke pokroic na plasterki i lekko podsmazyc.
5. Posiekanego kurczaka, jajka i kartofle przelozyc do miseczek lub glebokich
talerzy i zalac zupa. Przybrac szalotka, cebulkami dymkami i liscmi kolendry lub pietruszki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
PALCE LIZAC!JA OSOBISCIE DODAJE DWIE CZUBATE ŁYZKI RYZU DŁUGO ZIARNISTEGO.IDEALNIE PASUJE NA TE ZIMNA.JADŁEM TA ZUPE SPOZADZONA PRZEZ HINDUSA.
Nadesłał(a): PIOTR <piotrek0611@op.pl> 2006-01-27 12:01:32

ble ochyda smakuje jak zupa instant chinska za 50 gr
Nadesłał(a): nieznany <a@wp.pl> 2006-08-18 11:08:50

Witam co to jest ta cytronella??
Nadesłał(a): kris 2006-10-08 20:10:55


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności