<- CzeskawiczkaLista potraw z grupy: ZupaDebreczyńska zupa jajeczna ->

PDF Drukuj

Czorba jarzynowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2851 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg dojrzalych pomidorow,
1 cebula,
1 kartofel,
1 cukinia,
1 marchew,
75 g wyluskanego zielonego groszku,
100 g swiezego bobu,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
4 lyzki oliwy,
1 peczek siekanej swiezej kolendry lub pietruszki,
1 lyzeczka mielonej ostrej papryki,
szczypta harissy (przepis w "ogolne"),
szczypta mielonego cynamonu,
sol, pieprz,
1 peczek swiezej kolendry lub pietruszki do przybrania.

1. Kartofel, marchew oraz cukinie umyc, obrac i pokroic w drobna kostke.
2. Cebule obrac i drobno posiekac, podsmazyc wraz z mielona ostra papryka, harissa i cynamonem na rozgrzanej w glebokim rondlu oliwie przez 15 min. Osolic, doprawic pieprzem, zalac 250 ml wody, dodac marchew, kartofel, cukinie,
bob, zielony groszek, drobno posiekana kolendre oraz koncentrat pomidorowy.
Gotowac na malym ogniu 30 min.
3. Pomidory zalac wrzatkiem i gotowac 15 min, nastepnie przetrzec przez sito i
dodac do zupy. Dolac 2 l wody, zagotowac, po czym gotowac, jeszcze 15 min.
4. Podac bardzo goraca, posypana listkami swiezej kolendry.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności