<- Purée z groszku zielonegoLista potraw z grupy: ZupaRosol awgolemono ->

PDF Drukuj

Razsolnik

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4207 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
1,5 l bulionu miesnego,
500 g nerek cielecych,
1 duza cebula,
2 ogorki kiszone,
2 pietruszki,
80 g korzenia selera lub 1 galazka selera naciowego,
1 por,
100 g lisci szczawiu,
2 kartofle,
150 ml sosu z kiszenia ogorkow,
300 ml mleka,
sol, pieprz,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki do przybrania,
2 lyzki masla.

1. Nerki oczyscic z blon i tluszczu, pokroic wzdluz, nastepnie kazda polowke na
dwie czesci. Moczyc przez 1 godz. w mleku. Wyjac, oplukac w zimnej wodzie i
ulozyc na dnie pojemnego rondla.
2. Zalac zimna woda, zagotowac, odcedzic i ponownie wyplukac.
3. Zalac bulionem i gotowac na srednim ogniu 1,5 godz.
4. Pietruszke, seler, por i cebule obrac, umyc, pokroic w slomke i podsmazyc na
masle (ok. 10 min.) w duzym rondlu.
5. Kartofle obrac i pokroic w paski o dlugosci 3-4 cm. Ogorki obrac, wypestkowac i pokroic w paski tej samej wielkosci. Szczaw przebrac, umyc i drobno
posiekac.
6, Do podsmazonych warzyw dodac kartofle, zalac bulionem z nerkami i zagotowac.
Dodac ogorki i gotowac przez nastepne 30 min. Na 10 min przed koncem gotowania wlac sos z kiszenia ogorkow i dodac szczaw.
7. Zupe osolic, doprawic pieprzem. Podawac goraca, posypana zielona pietruszka.
- Zamiast nerek uzyc mozna podrobow kurzych, ktorych nie trzeba ani moczyc w
mleku, ani wstepnie obgotowywac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności