<- RazsolnikLista potraw z grupy: ZupaRosol z kluskami z watroby ->

PDF Drukuj

Rosol awgolemono

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2414 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 kurczak lub kura,
1 marchewka,
1 cebula,
1 maly seler,
7 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
3,5 l goracej wody,
50 g ryzu,
sok z 2 cytryn,
2 jaja,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Kurczaka wymyc, cebule pokroic w plastry, przesmazyc. Wlozyc do garnka, dodac marchewke, seler, pieprz i ziele angielskie, zalac wrzatkiem, osolic i
gotowac na bardzo malym ogniu, az mieso bedzie miekkie. Kurczaka wyjac a wywar przecedzic.
2. Ryz wymyc, osaczyc, przerzucic do garnka i zalac bulionem. Doprowadzic do
wrzenia, wymieszac, przykryc, zmniejszyc ogien i gotowac 20 min.
3. Jaja ubic trzepaczka, dodawac powoli sok z cytryny ciagle ubijajac, nastepnie dodawac po pare lyzeczek bulionu i dalej ubijac.
4. Mieszanine jaj, soku i bulionu wlac ostroznie do bulionu z ryzem i gotowac
2 min na malym ogniu uwazajac, by jaja sie nie sciely.
5. Podawac goracy, posypany zielona pietruszka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Dobra, ale jadłam lepszą
Nadesłał(a): busia <busia100@buziaczek.pl> 2006-06-29 21:06:22


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności