<- Sposób kwaszenia barszczu żytniegoLista potraw z grupy: ZupaSZPINAK W ROSOLE ->

PDF Drukuj

Szegedynska zupa gulaszowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5144 razy.


Porcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
600 g miesa z jagniecia,
400 g kartofli,
2 cebule,
1 zielona papryka,
1 pomidor,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 zabek czosnku,
1 lyzeczka ostrej, mielonej papryki,
1 lyzki smalcu,
1/2 lyzeczki kminku,
sol,
1 kieliszek czerwonego wina.
Kluski csipetke:
80 g maki,
1 jajo,
sol.

1. Mieso umyc i pokroic na kawalki wielkosci 1,5-2 cm.
2. Jarzyny umyc, z papryki usunac gniazda nasienne. Cebule pokroic w kostke, a
pomidor i papryke na plasterki. Marchewke i pietruszke zmiksowac z niewielka
iloscia wody.
3. Posiekana cebule zrumienic na smalcu. Dodac zmielona papryke, szybko wymieszac. Dodac mieso, posolic i smazyc tak dlugo, az zbrazowieje, a caly plyn
wyparuje. dodac kminek, roztarty czosnek i mala ilosc wody. Mieso powinno
sie dusic, a nie gotowac. Jesli potrzeba, dolac niewiele wody.
4. Kartofle obrac, umyc i pokroic w drobna kostke. Gdy mieso bedzie miekkie,
odlacsos do oddzielnego naczynia. Dodac pokrojone kartofle, poczekac az sie
zrumienia, dodac odlany sos i zmiksowana marchewke i pietruszke, pokrojona
papryke i pomidor. Gotowac tak dlugo, az kartofle beda miekkie. Jesli potrzeba, dolac niewiele wody.
5. Z maki i jajka przygotowac twarde ciasto. Nie dodawac wody. Rozwalkowac je
bardzo cienko. Nastepnie palcami odrywac kawaleczki ciasta wielkosci malej
fasolki i wrzucac do wrzacej wody. Gdy wyplyna na wierzch odcedzic i wrzucic do gotowanej zupy. Od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
mniam. ten gulasz musi być pyszny!
Nadesłał(a): ewa7410 <ewa7410@.gazeta.pl> 2007-02-07 12:02:10


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności