<- TapiokaLista potraw z grupy: ZupaTradycyjny żurek ->

PDF Drukuj

Tarator

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3365 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min + 2 godz
1 l jogurtu lub kefiru,
1 duzy ogorek,
4 zabki czosnku,
1 peczek koperku,
2 lyzki oliwy, sol.
Do przybrania:
1/2 malego ogorka,
8 rzodkiewek,
4 galazki zielonej pietruszki.

1. Jarzyny dokladnie oplukac pod biezaca woda. Koperek drobno pokroic. Czosnek
obrac, drobno posiekac.
2. Ogorek obrac. Zetrzec na tarce o duzych otworach, lekko osolic, odstawic na
10 min.
3. W wysokim naczyniu (najlepiej szklanym) ubic trzepaczka jogurt lub kefir.
Dodac lekko odcisniety ogorek, koperek i roztarty czosnek, doprawic sola i
oliwa. Dokladnie wymieszac, przykryc, wstawic do lodowki na 2-3 godz.
4. Rzodkiewki i pol ogorka pokroic w cienkie plasterki. Ogorka ze skorki nie
obierac.
5. Przed podaniem tarator wymieszac i rozlac na talerze lub do miseczek. Kazda
porcje przybrac zielona pietruszka, plasterkami ogorka i rzodkiewki. Tarator
mozna rozcienczyc zimna, przegotowana woda. Do 1 l jogurtu dolac 200 ml wody
i roztrzepac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności