Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2709 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
2 jaja,
1,5 filizanki bulionu z kury,
3/5 lyzeczki soli,
lyzeczka sosu sojowego,
60 g miesa z kurczaka,
4 kawaleczki bialej ryby,
4 male pieczarki,
4 lodyzki pietruszki.
1. Jaja wbic do naczynia, rozmieszac tak, aby nie powstaly banki (nie odrywac
widelca od dna naczynia), dodac zimny bulion przecedzony przez sitko, sol i
sos sojowy. Calosc przecedzic przez sitko, na ktorym polozony jest muslin
lub kilkakrotnie zlozona gaza.
2. Do 4 czarek wlozyc po kawalku: surowego miesa, ryby, oczyszczona pieczarke,
zalac to masa bulionowo-jajeczna.
3. Czarki wstawic do szerokiego i dosc glebokiego garnka, napelnic garnek woda
do polowy wysokosci czarek. Gotowac na srednim ogniu pod przykryciem przez
1-2 min., po czym przez 10-15 min. na bardzo malym ogniu. Zbyt dlugie gotowanie na duzym ogniu powoduje wytwarzanie sie w galaretce brzydkich babli.
4. Sprawdzic, czy masa sciela sie w bardzo delikatna galaretke, gdy tak sie
stanie - wlozyc po galazce pietruszki do czarki.
5. Podac cieple.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach