<- Zupa czosnkowa 3Lista potraw z grupy: ZupaZupa czosnkowa po portugalsku ->

PDF Drukuj

Zupa czosnkowa a la riojana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4655 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
1/2 czerstwej pszennej bulki,
6 zabkow czosnku,
4 pomidory,
4 lyzki oleju,
1 lyzeczka zmielonej slodkiej papryki,
1,5 l wody,
sol.

1. Bulke pokroic na cienkie kromki. Jarzyny umyc, pomidory sparzyc wrzatkiem,
obrac i przetrzec przez sito. Papryki (bez gniazd nasiennych) pokroic w kostke. Czosnek obrac, oplukac i drobno posiekac.
2. W garnku rozgrzac olej i smazyc czosnek na malym ogniu 2 min. Powinien byc
miekki i przezroczysty. Ciagle mieszajac dodac pomidory i smazyc nastepne 2
min. Dodac pokrojona papryke, smazyc 5 min nie przerywajac mieszania. Dodac
bulke i lekko przyrumienic, uwazajac by sie nie przypalila.
3. Wsypac lyzeczke mielonej papryki, wlac wode, wymieszac i doprawic sola.
Gotowac na malym ogniu bez przykrycia 10 min.
4. Gotowa zupe podawac od razu na ogrzanych talerzach.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
pycha
Nadesłał(a): 2005-12-25 16:12:05


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności