Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3389 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
400 g ryby morskiej (dorsz, karmazyn, dorada),
1 cebula obrana i naszpikowana 4 gozdzikami,
4 zmiazdzone zabki czosnku,
sok z 1 cytryny,
4 lyzki oliwy,
1 lyzka maki,
bouquet garni (kolendra, tymianek, koper wloski, lisc laurowy),
2 male czerwone, ostre papryczki,
1/2 lyzeczki harissy (przepis w "ogolne"),
szczypta szafranu,
sol.
1. Ryby sprawic, wyfiletowac, umyc, osuszyc i pokroic na male kawalki.
2. W rondlu zagotowac 1,5 l wody, dodac oliwe, naszpikowana gozdzikami cebule,
bouquet garni, papryczki, szafran i harisse. Gotowac 20 min, po czym dodac
pokrojona w kawalki rybe. Gotowac dalsze 15 min.
3. Z garnka usunac cebule i bouquet garni, po czym ostroznie wyjac kawalki ryby. Obrac je z resztek osci i wrzucic ponownie do wywaru, ktory przez caly
czas powinien stac na ogniu.
4. Make rozprowadzic niewielka iloscia wody, nastepnie, ciagle mieszajac, polaczyc z zupa. Dodac zmiazdzony czosnek i sok z cytryny, ewentualnie dosolic.
5. Podawac bardzo goraca, z grzankami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach