<- Zupa rybna (marokanska)Lista potraw z grupy: ZupaZupa rybna (zydowska) ->

PDF Drukuj

Zupa rybna (meksykanska)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3513 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
600 g filetow rybnych,
1 kg lbow rybich (z ryb morskich),
1 papryczka chilli,
3 pomidory,
1 cebula,
3 zabki czosnku,
1 lodyga selera naciowego,
1 galazka kolendry,
250 g kartoflo,
250 g marchewki,
2 lyzki oregano,
2 liscie laurowe,
sol,
3 l wody.

1. Jarzyny obrac i oplukac. Cebule, czosnek i lodygi selera posiekac. Marchewke
pokroic w kostke 1x1 cm, a kartofle w kostke nieco wieksza (1,5x1,5 cm).
Pomidory sparzyc, zdjac skorke i posiekac.
2. W duzym garnku rozgrzac 2 lyzki oleju i smazyc na nim 3 min czosnek, cebule
i seler. Wlozyc oczyszczone i umyte glowy rybie, galazke kolendry i liscie
laurowe. Wlac wode, osolic i gotowac na malym ogniu 30 min. Nastepnie glowy
rybie wyjac i wybrac z nich mieso. Wywar przecedzic przez sito i odstawic.
3. Chilli opiec, zdjac skorke, przeciac, usunac nasiona, oplukac i zmiksowac z
250 ml przecedzonego wywaru.
4. W duzym plaskim garnku rozgrzac lyzke oleju, wlac zmiksowane chilli, dodac
pomidory i gotowac 4 min ciagle mieszajac. Wlac pozostaly wywar, wlozyc kartofle, marchewke i gotowac 15-20 min. Gdy jarzyny beda miekkie, wlozyc oplukane filety, dodac oregano, sol i pieprz. Gotowac na srednim ogniu 15 min.
Sprawdzic, czy ryba jest ugotowana. Zdjac zupe z ognia i wlozyc mieso wyjete z rybich glow.
5. Do kazdego talerza wlozyc 1 filet i zalac goraca zupa. Mozna dodac marynowane chilli.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności