Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3793 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
400 g rybich jadalnych odpadkow (glowa, ikra, skora),
1 l wody,
1 marchew,
1 korzen pietruszki,
1 peczek natki pietruszki,
3 male cebule,
1 lyzka maki,
2-3 lyzki oleju lub 50-60 g masla,
2 liscie laurowe,
sol, czarny pieprz, ocet,
szczypta papryki.
1. Dokladnie umyc i osolic rybne skladniki.
2. Pokroic jarzyny, wrzucic do wrzacej wody, zagotowac do miekkosci.
3. Zrobic gesta zasmazke z maki, masla i drobno posiekanej cebuli. Gdy zasmazka
zacznie brazowiec, dodac posiekana natke pietruszki, przyprawy i kawalek
miekkiej czesci ryby. Jeszcze chwile smazyc.
4. Wywar z ugotowanych jarzyn przecedzic i przelozyc do niego zasmazke. Dokladnie wymieszac. Skropic kilkoma kroplami octu, dodac reszte ryby i liscie
laurowe. Gotowac ok. 20 min.
5. Po ugotowaniu ostroznie wyjac skladniki rybne, usunac kosci i pozostale
miekkie czesci wlozyc na powrot do zupy.
6. Przed samym podaniem jeszcze raz dodac kilka kropel octu, szczypte papryki i
wlozyc do zupy ugotowane jarzyny.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach