<- Zupa selerowo-serowaLista potraw z grupy: ZupaZupa serowa z papryka ->

PDF Drukuj

Zupa serowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4285 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
100 g twardego, zoltego sera (gruyere),
1,2 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),
1 cebula,
2-3 gozdziki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol.
Lane kluski:
1 zoltko,
maka,
1-2 lyzki wody,
sol.

1. Cebule obrac, oplukac, zielona pietruszke oplukac i drobno pokroic. Ser
utrzec na tarce o malych otworach.
2. W plaskim garnku zagotowac wywar. Wlozyc cebule i gozdziki. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 20 min.
3. Przygotowac ciasto na lane kluski: przesiana make wsypac do malej miseczki.
Dodac zoltko, sol i wode. Mieszac lyzka tak dlugo, az ukaza sie pecherzyki.
Ciasto powinno miec jednolita, plynna konsystencje.
4. Wywar przecedzic przez sito, wyjac cebule i gozdziki, ponownie wlac do garnka i zagotowac. Wlewac ciasto cienkim przerywanym strumieniem na wrzacy wywar. Ostroznie mieszac. Wsypac utarty, zolty ser, gotowac przez chwile nie
przerywajac mieszania.
5. Goraca zupe posypac zielona pietruszka. Podawac od razu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności