Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3395 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
400 g selera naciowego,
70 g sera rokpol,
2 lyzki masla,
1 cebula,
150 ml smietanki,
2 zoltka,
1 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy").
Grzanki:
4 kromki chleba tostowego,
50 g utartego zoltego sera,
50 g masla.
1. Lodygi selera naciowego dokladnie umyc. Liscie oderwac, zostawic do przybrania. Pozostala czesc selera drobno pokroic. Cebule obrac, oplukac, drobno
posiekac.
2. Poddusic na masle cebule z selerem. Dusic tak dlugo, az seler zmieknie. Wlac
goracy wywar, gotowac pod przykryciem 20 min. Nastepnie ostudzic, zmiksowac.
3. Rokpol rozkruszyc na male grudki. Smietane wymieszac z zoltkiem na jednolita
mase.
4. Zupe ponownie zagotowac. Dodac ser, mieszac i podgrzewac na malym ogniu tak
dlugo, az grudki sera czesciowo sie rozpuszcza. Nie dopuscic do wrzenia. Pod
koniec wlac smietane z zoltkiem. Wymieszac, doprawic sola.
5. Przygotowac grzanki: kazda kromke pokroic na 4 czesci. Posmarowac maslem,
posypac tartym serem, wstawic do goracego piekarnika. Wyjac, gdy ser lekko
sie zrumieni.
6. Zupe przybrac listkami selera, podawac z grzankami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach