<- Zupa śliwkowaLista potraw z grupy: ZupaZupa truskawkowa ->

PDF Drukuj

Zupa tokajowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1841 razy.



Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 35 min.
500 ml tokaju (wino),
500 ml wody,
100 g cukru,
100 ml smietanki kremowki,
6 zoltek,
1 lyzka cukru,
1/2 laski wanilii.

1. Wymieszac 500 ml tokaju z 500 ml wody, dodac wanilie i zagotowac. Wanilie
usunac.
2. Zoltka utrzec dokladnie z cukrem na biala pulchna mase.
3. Schlodzona w lodowce smietane kremowke ubic z lyzka cukru.
4. Utarte zoltka wlac powoli do goracego wina, ale nie gotowac.
5. Ubic mocno trzepaczka tak dlugo, az wytworzy sie gesta piana.
6. Gdy zupa zgestnieje, przelac do filizanek. Na wierzch wycisnac bita smietane
w ksztalcie bezy i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności