Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3231 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1,5 kg brokulow,
125 g mielonego chudego miesa wolowego (tatar),
125 g metki wieprzowej,
kostka rosolu wolowego,
lyzeczka nasion kopru,
lyzeczka musztardy,
lyzeczka soli,
lyzeczka swiezego zmielonego pieprzu,
czerstwa buleczka,
1 cale jajo,
1 zoltko,
2 trojkatne serki topione,
2 lyzki mleka,
kieliszek wytrawnej sherry.
1. Umyte brokuly gotowac 25 min w litrze osolonej wody razem z kostka rosolowa.
Ugotowane warzywa odcedzic, wywar odstawic.
2. Mieso, metke, koper, musztarde, sol, pieprz, namoczona i odcisnieta bulke i
jajko zmiksowac.
3. Z ciasta miesnego formowac wilgotnymi dlonmi kulki wielkosci orzecha wloskiego i ugotowac w wywarze.
4. Po wyjeciu klusek miesnych wywar przecedzic i rozpuscic w nim serki topione.
Garnek odstawic z ognia.
5. Zoltko roztrzepac z mlekiem i wlac do zupy. Dodac sherry oraz sol i pieprz
do smaku. Wlozyc brokuly i kluski miesne. Podgrzac. Nie gotowac!
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach