<- Zupa z warzyw strączkowychLista potraw z grupy: ZupaZUPA Z WĄTROBY I MAKARONU ->

PDF Drukuj

Zupa z watrobek drobiowych

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1956 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 l bulionu,
2 lyzki maki,
25 g masla,
25 g gotowanej szynki,
1 zoltko,
2 watrobki drobiowe,
200 g szparagow z puszki,
2 lyzki oleju,
sol.

1. Watrobki oczyscic z zylek, zolci i tluszczu. Dokladnie oplukac.
2. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic watrobki i smazyc na malym ogniu 10 min.
Podczas smazenia obracac. Ostudzic i drobno posiekac.
3. W garnku rozpuscic maslo, dodac make, wymieszac na jednolita mase i smazyc
przez chwile. Uwazac, by maka sie nie zrumienila. Wlac zimny bulion i gotowac na malym ogniu 5 min stale mieszajac. Dodac watrobki i gotowac nastepne
5 min.
4. Szparagi wyjac z puszki, osaczyc na sicie, pokroic na kawalki dlugosci 5 cm.
Szynke pokroic na paseczki.
5. Do wazy wbic zoltko, powoli wlewac goraca zupe. Mieszac i uwazac aby sie
zoltko nie scielo. Dodac pokrojona szynke i szparagi.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności